İFB-2010 Konuklarımız: Kemal Nuraydın




Kemal Nuraydın
, 1970 yılında Antakya’da doğdu, Marmara Üniversitesi’nde Hukuk Eğitimi alırken fotoğrafla ilgilenmeye başladı ve kendini bu alanda geliştirdi. 1992 yılı sonlarında başlayan Atlas Dergisi’nin kuruluş çalışmalarında yer aldı ve derginin 1993 Nisan ayında yayına başlamasıyla birlikte burada fotoğrafçı olarak çalışmanın yanı sıra fotoğrafa ilişkin çeşitli teknik ve sırları anlattığı fotoğraf köşesini hazırlamaya başladı. Bu köşe, o dönemde pek çok kişinin fotoğrafa ilgi duyup fotoğraf çekmeye başlamasında önemli rol oynadı.

Daha sonra sırasıyla Gezi Traveler, Atlas Tatil ve National Geographic Dergileri’nde editor ve fotoğrafçı olarak çalıştı. Bu arada 5 yıl süresince de Cosmopolitan Dergisi’nin gezi sayfalarını fotoğrafladı ve yazdı.

Kemal Nuraydın, uluslararası pek çok dergi ve gazete için fotoğraf çekti ve bu fotoğrafları Japonya, Almanya, ABD, Yunanistan, İsrail, Macaristan, Polonya, İspanya ve İsveç’te, aralarında National Geographic, Geo, Die Zeit ve Readers’ Digest’in de bulunduğu çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. ABD, Fransa, Yunanistan ve Türkiye’de kişisel ve karma sergilere katıldı. TRT’de Düş Peşime adlı çocuk belgeselinin danışmanlığını yaptı. Çeşitli yarışmalarda jüri üyesi olarak yer aldı.

2001 yılından beri National Geographic Yayın Yönetmeni Yardımcısı görevini sürdüren Kemal Nuraydın, temelde derginin görselliğinden sorumlu olmakla birlikte, Proje Koordinatörü olarak Türkiye’de yerel olarak üretilen konulardan, derginin özel proje ve eklerinden de sorumlu. Nuraydın’ın National Geographic Dergisi’nde üstlendiği projeler arasında illüstrasyonlu İstanbul Kent Haritaları Serisi, Lykia Yolu haritası, GAP gibi harita projelerinin yanı sıra fotoğrafa ilişkin pek çok ek, özel sayı ve projenin editörlüğü de bulunuyor. Bu projeler arasında 4 CD’den oluşan National Geographic Fotoğraf Okulu ile 2 CD’den oluşan Dijital Fotoğraf Okulu’nun Editörlüğü ve uyarlanması Türk Fotoğrafçılığında önemli bir boşluğu doldurdu.

Fırsat buldukça gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki National Geographic dergileri için çekimler yapmaya devam eden Nuraydın, kendini bu alanda geliştirmek isteyen fotoğrafçılara pratik çalışmaya dayalı bire bir fotoröportaj eğitimleri veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder